سندرم آسیت یک اختلال متابولیکی درطیور به ویژه درجوجه های سریع رشد است و شامل تجمع مایع غیرالتهابی در یک یا تعداد بیشتری فضای صفاقی است که این مایع ممکن است گاهی با توده ها ولخته های فیبرین همراه باشد که با افزایش فشار ریوی باعث نارسائی بطن راست و از بین رفتن لاشه می گردد. همراه با اصلاح ژنتیکی که به عنوان هدف بلند مدت مدنظراست، کنترل عوامل محیطی زمینه ساز سندرم آسیت بسیار مؤثر خواهد بود.

●نکات کلیدی در پیشگیری و کنترل سندرم آسیت عبارتند از:

▪تغییر اصلاح نژادی و اصلاح جوجه های گوشتی مستعد به آسیت درکنار پدیده تلاقی جوجه های گوشتی مقاوم به آسیت مانند کورنیش گوشتی

▪استفاده ازنتاج مقاوم به آسیت ازبازمانده های مرغان مادر گوشتی که درآنها انسداد یکطرفه سرخرگ ریوی صورت گرفته است.

▪آمیزش والدینی که ازلحاظ میزان هماتوکریت متفاوت می باشند و حذف نتاجی که ازلحاظ میزان هماتوکریت بالا می باشند.

▪ایجاد تغییرات درفنوتیپ جوجه های گوشتی ازجمله محدود کردن جریان خون در ریه و بهبود سرعت رشد، همراه با افزایش ظرفیت حفره های شکمی و ریوی

 

 

 

▪استفاده از سویه مقاوم به آسیت به ویژه در ارتفاع بالا توصیه می شود. اگر فارم تولیدی از نظر ارتفاع بالا باشد باید به سطح سدیم آب و دان، دما و سرعت رشد توجه کرد.

▪از جوجه های درجه یک برای پرورش استفاده شود.

▪ ایجاد شرایط مطلوب از نظر اکسیژن رسانی در دوره انکوباسیون

▪عدم استفاده از گله های مادر گوشتی کم سن

▪ اصلاح سیستم تهویه و کنترل رطوبت سالن و تنظیم مادرهای مصنوعی

▪ ایزوله کردن ساختمان و حفظ دمای سالن به ویژه در مراحل ابتدائی پرورش جوجه

▪ تغییر برنامه نوری و استفاده از برنامه نور متناوب

▪کاهش سرعت رشد از طریق اجرای برنامه محدودیت غذائی و حذف غذای پرنده در شب و ارائه ۹۰% از کل جیره تخمینی به پرنده

▪ از مواد خوراکی با کیفیت در تغذیه جوجه ها استفاده و از به کار بردن مواد غذائی آلوده به سموم و عوامل ضد تغذیه ای خودداری نمائید.

● مصرف جیره آردی به جای جیره پلت

▪ استفاده از عوامل ضد استرس در جیره یا آب آشامیدنی مانند ویتامین C و E

▪ استفاده از جیره قلیایی شامل ۱ درصد بی کربنات سدیم و کاهش کلرید جیره برای تخفیف فشار ریوی

▪ استفاده از روشهای دارویی بعد از سنجش میزان هماتوکریت خون مانند به کار بردن داروی متاپروترنول به عنوان گشادکننده مجاری هوائی در ریه ها مفید خواهد بود .

▪مصرف ۰۰۵/۰ و ۰۱۵/۰ درصد فیوروسمید در جیره

▪ مصرف mg/kg ۴۰ کوآنزیم Q در جیره

▪مصرف داروی استیل سالیسیلیک در زمستان

▪استفاده از جیره کم تراکم و رقیق از نظر انرژی و پروتئین وعدم استفاده از چربی در جیره پیش دان به عنوان منبع انرژی

▪متعاقب بیماریهای عفونی و غیرعفونی آسیت ایجاد می شود، لذا مشورت با دامپزشکان و متخصصین پرورش طیور در این زمینه مشکل آسیت را کاهش خواهد داد.

 

اقتباس از پایان نامه مهندس مهتاب عزیزیان کارشناس ارشد پرورش ومدیریت تولید طیور

موسسه مرغداری ایران

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر به عنوان مهمان

0 محدودیت حروف
متن شما باید بیشتر از 5 حرف باشد
نظر شما به دست مدیر خواهد رسید
  • هیچ نظری یافت نشد