آنزیم‌ها مواد بیولوژیكی هستند كه غالباً از جنس پروتئین می‌باشند. آنزیم‌ها در گروه  افزودنی‌های خوراكی طبقه بندی شده و آنها را می‌توان به جیره طیور اضافه نمود. حداكثر عملكرد آنزیم‌های اضافه شده به جیره غذایی مستلزم توجه به نكات عملی زیر می‌باشد.

 1- شركت سازنده آنزیم و تاریخ تولید آن             

انتخاب شركت تولید كننده آنزیم، از لحاظ كیفیت آنزیم تولیدی، میزان فعالیت آنزیمی موجود و خدمات پس از فروش آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. توجه به تاریخ تولید آنزیم در هنگام مصرف آن مهم می‌باشد، زیرا آنزیم‌ها دارای نیمه عمر مشخص می‌باشند. نیمه عمر فعالیت آنزیم مدت زمانی است كه آنزیم به نصف مقدار اولیه خودش تجزیه خواهد شد. هرچه نیمه عمر آنزیم طولانی‌تر باشد، آنزیم تولیدی دارای ثبات و پایداری بیشتری است.

 

 

2- شرایط نگهداری آنزیم

بطور كلی محل نگهداری آنزیم باید خشك، خنك و بدور از نور خورشید باشد كه عمل به توصیه شركت سازنده در این راستا موثر خواهد بود.

3- نوع ماده خوراكی و سطح مورد استفاده آن در جیره

توجه به نوع ماده خوراكی موجود در جیره یا اجزاء تشكیل دهنده جیره در انتخاب نوع آنزیم اهمیت بسزایی دارد. بطور كلی هنگامی از آنزیم در جیره‌های طیور استفاده می‌كنیم كه در دستگاه گوارش طیور تولید نشود مانند سلولاز و یا مقدار ترشح آن بسیار ناچیز باشد. علت دیگر استفاده از آنزیم، از بین بردن یا كاهش اثر مواد ضدتغذیه‌ای خوراك است. برخی از اقلام خوراكی موجود در جیره غذایی دارای مواد ضد تغذیه‌ای مختلفی هستند. بنابراین بر روی هر نوع ماده ضدتغذیه‌ای موجود در مواد خوراكی، آنزیم خاصی عمل می‌كند كه پاره‌ای از آنها بطور تجاری ساخته شده‌اند. هنگامی‌كه سطح ماده خوراكی از سطح مجاز مصرف بالاتر رود، در نتیجه مقدار مواد ضدتغذیه‌ای آن نیز در خوراك افزایش می‌یابد كه در این زمان استفاده از آنزیم می‌تواند چاره‌ساز باشد. آنزیم‌های تولیدی برای انواع مواد خوراكی موجود در جیره متفاوت می‌باشد. بطور كلی آنزیم‌های تجاری به دو دسته اصلی تقسیم می‌گردند، آنزیم‌های منفرد و آنزیم‌های چندگانه1.گاهی اوقات با توجه به فرمول نویسی جیره، اقلام غذایی موجود در آن طوری انتخاب می‌شود كه دارای تنوع است. اگر سطوح آنها از سطح مجاز مصرف بالاتر باشد‌، استفاده از آنزیم‌های چندگانه در این مورد مناسب‌تر می‌باشد. زمانی كه اقلام موجود در جیره از تنوع كمتری برخوردار ‌باشد، استفاده از آنزیم منفرد كاربرد دارد. سطح مورد استفاده ماده خوراكی در جیره نیز در انتخاب نوع آنزیم اثر دارد. برای مثال بالا بردن میزان گندم, جو و سویا در جیره‌ی طیور گوشتی و در دوره‌های مختلف رشد، به ترتیب نیاز به آنزیم زایلاناز, بتاگلوكاناز و پروتئاز را بالا می‌برد. بنابراین نوع اقلام مصرفی و سطح مورد استفاده آنها در جیره در انتخاب نوع آنزیم، نقش بسیار تعیین كننده‌ای دارد.

4- رابطه متقابل آنزیم با مواد مغذی جیره

مواد معدنی، ویتامین‌ها، اسیدهای آمینه سنتتیك و سایر مواد مغذی موجود در جیره ممكن است عملكرد آنزیم‌ها را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین جیره‌های حاوی آنزیم باید در حداقل زمان ممكن مصرف شوند.

5- شكل فیزیكی جیره

در جیره‌هایی كه به شكل پلت هستند, بدلیل اینكه هر قطعه از جیره غذایی دارای كل مواد مغذی محاسبه شده است، تاثیر آنزیم نمود بیشتری پیدا می‌كند. البته این توضیح لازمست كه در فرآیند پلت شدن، اگر آنزیم دارای پوشش ضد حرارت نباشد و قبل از حرارت دادن به جیره اضافه شود، موجب آسیب آن خواهد شد كه برای رفع این مشكل باید بعد از پلت كردن خوراك، آنزیم را روی آن اسپری نمود. در جیره‌هایی كه بشكل آردی تهیه می‌شوند، مشكلات استفاده از آنزیم چشمگیرتر است. جیره‌هایی كه بشكل آردی معمولاً در مرغداری‌ها استفاده می‌شوند توسط میكسرهای عمودی تهیه می‌گردند. اما میكسرهای عمودی اجزاء خوراك را بخوبی میكسرهای افقی بصورت همگن مخلوط نمی‌كنند. زیرا اجزاء ریز آن مانند آنزیم و اسیدهای آمینه بخوبی مخلوط نشده و  امكان دارد در قسمت پایینی میكسر محصور شوند. بعلاوه در هر دو نوع میكسر نسبت پیش مخلوط1 به ظرفیت میكسر نیز باید رعایت گردد كه این نسبت حداقل 5 درصد می‌باشد یعنی برای میكسر با ظرفیت یك تن، 50 كیلوگرم پیش مخلوط حاوی آنزیم باید تهیه شود و باید بطور متناوب برای مدت 10 دقیقه به كل جیرهای كه در حال میكس شدن است اضافه شود. سپس كل جیره برای مدت  20-15 دقیقه مخلوط شود تا بدین طریق جیره یكنواختی تهیه گردد.

6- نوع دانخوری

معمولاً در دانخوری‌های ریلی اجزاء بزرگتر خوراك در اوایل ریل و قسمت فوقانی آن قرار می‌گیرند. مرغ‌های بزرگتر هنگام هجوم به این قسمت در ابتدا دانه‌های درشت‌تر را مصرف نموده و قسمت‌های ریزتر خوراك كه شامل افزودنی‌ها است توسط مرغ‌های ضعیف‌تر مصرف می‌شود. بنابراین ممكن است یك عدم یكنواختی رشد در گله بوجود آید كه برای رفع این مشكل می‌توان دفعات حركت ریل را بیشتر نمود و یا از دانخوری‌های سطلی اضافی بهره جست. 

http://irpoultrynews.com

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر به عنوان مهمان

0 محدودیت حروف
متن شما باید بیشتر از 5 حرف باشد
نظر شما به دست مدیر خواهد رسید
  • هیچ نظری یافت نشد